Tapu daireleri ve rüşvet

Tapu Genel Müdürü Zeki Adlı Tapu dairelerinde dönen rüşveti ve yaptırımları anlattı:
"Vatandaşlardan ihbarlar alıyorduk. Ancak yasal işlem başlatmamız için hiçbir vatandaş ifade vermeye yanaşmadı. Biz de delil peşine düştük. İzlemeye aldık. Bir taraftan da cumhuriyet savcılığına başvurarak dinleme ve takip yapılmasını istedim. Keçiören'deki bir memurun da toplanan döner sermaye harcını zimmetine geçirdiğini, ihbar üzerine belirledik. Müfettiş soruşturdu ve diğer rüşvet olayları çorap söküğü gibi açığa çıktı. Memuru açığa aldık. Diğer ilişkiler ağı belirlendi ve savcılığa iletildi. Telefonlar dinlendi ve deliller elde edilince operasyon düğmesine basıldı.

Uyanık vatandaşlar işinin bir an önce bitirilmesini istiyor. Bazı uyanık memurlar da otomasyon sisteminden haberi olmayan vatandaşa 'Bugün git, yarın gel' diyor. Gariban vatandaş işi gecikmesin diye 'üç-beş kuruş vereyim hallet' diyor. Bazı amirler bunu görmezden geliyor. Sonra paylaşıyorlar. Bu kumpas bize vatandaşın şikayeti veya memurlardan gelen şikayet ya da başvurular üzerine ulaşıyor. Emlakçılar da 'tapuya rüşvet vereceğim' diyerek vatandaşı söğüşlüyor. Parayı alıp cebe atıyor. Sonra sıradan vatandaş gibi tapu müdürlüğünde işini yapıyor. Vatandaşın gözünde ise tapu rüşvet yiyen olarak gözüküyor.

Önlem olarak 20 tapu müdürlüğümüze elektronik izleme için kamera yerleştirildi. 181 müdürlüğü kurulma aşamasına geçildi. Önümüzdeki 3 ay içinde de 200 müdürlüğe daha kamera sistemi kurulması için adımlar atıldı. Kameralar kurulduktan sonra oturduğumuz yerden istediğimiz tapu müdürlüğünde işlerin nasıl yürütüldüğünü, kimin vatandaşa nasıl davrandığını takip edeceğiz. İllerde valiliğe bağlanacak bilgisayar sistemi ile takibi vali yapabilecek. Merkezde de ben ve yardımcıların tüm Türkiye'deki tapu müdürlüklerini odasındaki ekrandan izleyebilecek. Açıkçası tüm tapu müdürlükleri BBG evi gibi olacak.
"

0 yorum :

Yorum Gönder